Dúlák, segítők

Szolgálatban – ezt jelenti a görög eredetű dúla szó. Az elnevezést a szülés és születés világában Marschall Klaus honosította meg, olyan tapasztalt asszonytársi segítőt jelöl, aki a várandós érzelmi, fizikai, informatív szükségleteit segít kielégíteni a szülés előtt, alatt és után. Laikusok, akik képzésük során tanultak az orvosi beavatkozásokról és azokat el tudják magyarázni a szülőknek, így csökkentik a bennük lévő bizonytalanságot. Nem látnak el egészségügyi feladatokat, nem szülésznők vagy szülészorvosok, de az ő munkájukat egészítik ki azzal, hogy jelen vannak és személyes, személyre szóló lelki és fizikai támogatást nyújtanak, a szülő nő biztonságérzetét növelik.

Ha csupán a lelki és fizikai támaszra gondolunk, akkor vajon miért nem elegendő csupán az apa jelenléte, miért szükséges még egy harmadik személy bevonása is?  Elsősorban a szülőket összekötő érzelmi szál az, ami megnehezíti, hogy az apa objektíven lássa a várandósság alakulását és a szülést. Saját aggodalmai, félelmei és nem utolsó sorban tapasztalathiánya is akadályozzák abban, hogy dúlaként viselkedjen gyermeke születésénél. Ha arra kérnénk az apákat, hogy legyenek a fő támogatók, talán túl nagy elvárásokat támasztanánk velük szemben. Az anya vajúdás alatt bekövetkező hirtelen hangulatváltozásai megriaszthatják az apát, és tovább erősíthetik az esetleges félelmet. A dúla megértő, gyakorlott támogatást nyújt a szülés alatt, így a szülők valóban átadhatják magukat a gyermekük ékezésével járó különleges pillanatoknak.

Magyarországon 2001 tavaszán alakult meg a Magyarországi Dúlák Egyesülete (MODULE), amely a dúlák egyetlen civil szervezete az országban. Az egyesület tagjai a kismama által választott helyszínen kísérik a szülést és nyújtanak segítséget a MODULE alapelveit  megtartva.
 
1 Kiterjedt kutatások azt bizonyítják, hogy a dúla jelenlétében zajló szüléskor a szülés körüli komplikációk, beavatkozások szükségessége jelentősen csökken és később jobban megy a szoptatás, az anyák elégedettebbek a saját szülésükkel. Marshall H. Klaus, M.D.: Mothering the Mother; Addison-Wesley Publishing Company 1993.
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak.