Meddőség

Régebben úgy tartották, hogy ha két év aktív házasélet nem hozza meg a várva várt csodát, akkor a pár forduljon szakemberhez. Mára – köszönhetően a fogamzási problémák egyre nagyobb elterjedésének – senki nem lepődik meg azon, ha a pár az első sikertelen év után orvoshoz megy, vizsgálatokat kér.

A fogantatásnak számos akadálya lehet, ahogy a rendszeres alkohol- vagy kávéfogyasztás, a dohányzás – amelyek a férfiaknál befolyásolják a spermiumok gyorsaságát, a nőknél pedig kedvezőtlenül hatnak a peteérésre –, úgy a túlsúly és a szélsőséges fogyókúrázás is akadályozhatja a folyamatot. Gyakori, de egyszerű műtéti beavatkozással orvosolható probléma, amikor a petevezeték nem átjárható vagy megvastagodott a méh nyálkahártyája. Sokszor előfordul, hogy a hímivarsejtek mennyisége vagy éppen mozgékonysága nem megfelelő, esetleg túl gyorsan elhalnak és így nem tudnak elérni, nem tudnak feljutni a petesejthez.

A fizikai problémák mellett előfordul, hogy a meddőség lelki eredetű okokban gyökerezik: valamilyen átélt és elfojtott traumában, túlzott megfelelni vágyásban és akarásban, személyiségünk mélyén rejtőzködő gátlásban. Ebben az esetben (pszicho)terápiás kezelés tárhatja fel például azt, hogy a probléma hátterében egymás nem elfogadása vagy bármi más ok áll. A pszichoterápiának azonban nemcsak a lelki eredetű meddőség gyógyításában van létjogosultsága, hiszen a párok gyakran félnek a megbélyegzettségtől, titkolják állapotukat, ráadásul a sikertelen próbálkozások, beavatkozások is konfliktushelyzetet teremtenek, depresszióhoz vezethetnek.
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak.