Testi folyamatok

Másállapot – a magyar nyelv a várandósság lényegét sűríti ebbe az egy szóba. Igen, a kismama minden porcikája most másképp dolgozik, minden szerve a fejlődő magzat szolgálatában áll, a növekvő csöppség zavartalan fejlődését biztosítja. Ugyan lehet, hogy ez a kilenc hónap egyáltalán nem lesz zavartalan, a szokatlan érzések, kellemetlenségek igen alkalmasak arra, hogy a nő finomítsa figyelmét a test üzenetei felé és megtanuljon hallgatni rájuk, hiszen a vajúdás és a szülés folyamatában ez nagy segítséget jelenthet.

Éppen ezek a testi jelzések lehetnek azok, amik arra indítják a kismamát, hogy többet foglalkozzon önmagával, kényeztetheti magát, már csak azért is, mert ha a mama jól van, akkor a baba is jól érzi magát. Jó, ha odafigyel a testére, étkezésére, mozgására, a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék elfogyasztására.1 Fontos ugyanakkor, hogy ha a kismama a másállapottal járó esetleges kellemetlenségeket tapasztalja – a nehéz elalvást; a magnézium és kalcium hiányában fellépő lábszárgörcsöt; a megváltozó, átalakuló nemi vágyat; a terhesség korai szakaszára jellemző hányingert, hányást2 – tudja, hogyan kezelje vagy kerülje el őket.

 1 Az emberi test 60-70 százaléka víz, de a kismamák testében még ennél is magasabb, hiszen a várandós test folyadéktartalma megnő (gondoljunk csak a magzatvízre), tehát a megszokottnál több folyadékot kell felvennie a testnek.

2  A statisztikai vizsgálatok többszörösen megerősítették, hogy akik terhességük korai szakaszában hányingerről vagy hányásról számolnak be, azok körében kevesebb szülési komplikáció várható, és életképesebb utódot hoznak a világra. Ezzel szemben, akiknek a terhesség elején nincsenek ilyen tüneteik, azok gyakrabban vetélnek el, gyakoribb körükben a koraszülés, és a gyermekük kisebb súllyal születik. Arra gondolhatunk, hogy az evolúciónak valamilyen „célja" volt azzal, hogy létrehozta és fenntartotta ezt a kellemetlen jelenséget. Vagy másként: ha nem származna valami előny a terhességi hányásból, akkor már régen eltűnt volna, és nem érintené a nők kétharmadát.

Dr. Margie Profet szerint a hányás biológiai funkciója lehet a mérgező anyagok eltávolítása a szervezetből. Feltételezhető, hogy a terhes anyák azért hánynak, hogy magzatukat megvédjék az ételeknek azoktól az összetevőitől, amelyekkel egy felnőtt szervezete elbánik, de a fejlődő magzatra esetleg mérgezőek. A hányinger és hányás a terhesség második hete után jelenik meg, s a hetedik-nyolcadik héten tetőzik, a hányinger/hányás és bizonyos ételek kerülése arra az időszakra esik, amelyben a magzat szervei és végtagjai kialakulnak.
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak.