Gyermekágy

Mi lehet az oka, hogy a kismama levert és szomorú, folyton csak sírdogál, akkor, amikor az annyira vágyott gyermek végre megszületett? Az öröm és a boldogság helyett csak félelem és gyötrelmek vannak…

Mi történt, mi okozza ezt a szülés utáni állapotot? A baba világrajövetelével olyan változások állnak be az anya életében, amikre gyakran nincs felkészülve. A szülés felkavarhatja saját fogantatásának, magzati létének és megszületésének élményeit, felszínre kerülhetnek csecsemőkori tapasztalatai, amelyeket most felnőtt anyaként bizonytalanság, félelem formájában újra átél. A megváltozott testhez való viszony szintén vezethet szorongási problémákhoz, kisebbrendűségi érzéshez, ahogy a megszokott szociális környezetből és a munkából való kiesés is. Óhatatlanul a partnerrel való kapcsolatban és a család szerkezetében is változások állnak be, amelyek minden érintettet megviselnek. A kézzelfogható történések mellett pedig még ott van a szülés utáni hormonális változás természetes jelensége, amit az anya szintén felfokozott lelki állapotban él meg: hol eufórikus boldogságérzete, hol sírógörcse van.

Egyeseknél néhány napig, másoknál akár hetekig is hullámzanak az érzelmek, de jó tudni, hogy nem tartanak örökké, egyszer minden visszatér a régi kerékvágásba, normalizálódik a helyzet. És hogy miért is fontos minél hamarabb tudomást szerezni a gyermekágyi depresszióról? Mert ha a kismama tisztában van vele, hogy ez egy létező probléma, amely meghatározott tünetekkel körülírható, akkor hamarabb képes segítséget kérni, felépülni az önvád és bűntudat okozta sebekből.
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak.