• Kezdőlap
  • Variációk szülésre
  • Szülés otthon

Szülés otthon

A szülő nő biztonságérzete kulcskérdés a szülés kimenetele, komplikációmentessége szempontjából. Az otthonszülés így mindazok számára jó megoldás lehet, akik szülés közben ismerős környezetben, saját otthonukban érznék a legnagyobb biztonságban magukat, mert ott minden az ő kívánságuk szerint történik.1 Azon emberek támogatásával szülhetnek, akik ismerik és elfogadják őket olyannak, amilyenek, akik nem támasztanak velük szemben olyan elvárásokat, amiknek meg kellene felelni, és ezzel feleslegesen energiát pazarolni. Ebben a közegben természetes, hogy az anya áll a történések középpontjában. Mindenki azon fáradozik, hogy könnyebben szüljön, hozzá alkalmazkodnak a szülést kísérő családtagok és a bába, a dúla is.

A szülés az életadás misztériuma, aminek minden apró titka feltárul a szülő nő előtt, miközben ösztönösen azt cselekszi, ami akkor és ott neki a legjobb. Csak figyelnie kell, elmerülnie a történésekben, átadnia magát a folyamatnak. Ezt pedig csak úgy lehet, ha a szülés háborítatlan. Otthoni környezetben szó sem esik a vajúdást meggyorsító oxytocinról, fájdalmas gátmetszésről és más, a szülés körüli egyéb – gyakran szükségtelen és indokolatlan rutinszerű – orvosi beavatkozásokról.

Ugyanakkor nagyon fontos tudni, hogy a sikeres otthonszülés feltétele az egészséges várandósság, ezért csak akkor szabad ilyesmit tervezni, ha az anyánál semmilyen kóros állapot nem áll fenn, ami a várandósságot érintheti. Ilyenek például a cukorbetegség, az epilepszia vagy a várandóssági toxémia tünetei. A kóros állapotok orvosi figyelmet igényelnek, ezért ilyen esetekben nem szabad habozni a segítségkéréssel.2

 1 Csak a tárgyi feltételek és lelkiek tekintetében egyaránt jól tervezett otthonszülés képes megadni a szülőknek azt a biztonságot és intimitást, amely egy egészséges, testileg-lelkikeg csúcsélménynek számító szülés megtapasztalásához kell.

2 A vészhelyzetek felismeréséhez és a normálistól való megkülönböztetéséhez fontos a szakember segítsége. A kórházon kívüli szülés tervezésénél a tapasztalt bába tanácsai azért is hasznosak, mert a szülés háborítatlanságát többek között az egészség megőrzésével lehet a legjobban biztosítani, s a bábák számos táplálkozási és életmódra vonatkozó tanáccsal szolgálhatnak.
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak.