• Kezdőlap
  • Babám lesz, de nem szeretném
  • …és ha mégis…? Megoldások

…és ha mégis…? Megoldások

Sajnos vannak anyák, akik nem tudják felnevelni a gyermeküket, a „véletlen érkezett” jövevényt nem vállalja az apa, nincs támogatás, nincs biztonságos légkör, nincs mire, hova, kivel várni a babát. Csak a félelem marad az anyában, félelem a jövőtől, a megbélyegzettségtől. A félelem és veszélyérzet a legrosszabb tanácsadó, tragikus megoldás következik belőlük. De mit is tehetnének a fiatal lányok és többgyermekes anyák, ha megszületendő gyerekükről nem tudnak gondoskodni és környezetük sem támogatja őket abban, hogy megtartsák?

A Gólyahír Egyesület munkatársai azon fáradoznak, hogy a hangjuk időben eljusson azokhoz a kétségbeesett kismamákhoz, akiknek nem kívánt várandóssága segítség híján néha tragédiával végződik. A nyílt örökbefogadás lehetőségét hirdetve nyújtanak kezet azon lányok és asszonyok felé, akiket a társadalom legtöbbször csak megvetéssel emleget. Törekvésük célja, hogy a baba és a mama együtt maradjanak, de ha ez nem járható út, akkor segítenek a kismamának, hogy gyermeke új, biztonságot adó befogadó családba kerülhessen. Sok olyan gyermektelen házaspár van, akik örömmel várják a jövevényt, szeretetben nevelik fel őt, akár nyílt1, akár titkos2 örökbefogadással érkezett hozzájuk.

Magyarországon a Gólyahír Egyesületen kívül az Alfa Szövetség, a Bölcső Alapítvány és a LEA (Leány Anya, Gyerek Alapítvány) nyújt segítő kezet az anyáknak.
 
1 Nyílt örökbefogadás, melyben a vérszerinti szülők és az örökbefogadó szülők ismerik egymást. Célszerű az örökbefogadás tényét a gyermek előtt nyílttá tenni, tehát a gyermek korára és érettségére tekintettel meg kell beszélni vele származását, családi kapcsolatait. Nyílt örökbefogadás esetén kizárólag a szülés után lehet lemondani a gyerekről a gyámhivatalban.

2 A titkos örökbefogadás alapgondolata, hogy a vérszerinti szülő esetleges zaklatásával ne veszélyeztesse az örökbefogadott gyermek neveltetését az örökbefogadói családban. Titkos örökbefogadáskor már a szülés előtt le lehet mondani a gyerekről, ezt követően pedig előfordulhat, hogy a titkosan felkutatott nevelőszülők meggondolják magukat, a gyerek csecsemőotthonba kerül, és csak hónapok vagy akár évek múlva kerül családhoz.
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak.