Szülésfelkészítő

Nincs előre rögzített forgatókönyv a „jó” szüléshez, hiszen ahogy minden nő más, úgy minden szülés is más, és ki tudhatja előre… Mégis, akkor mit tanulhatunk egy tanfolyam keretében? A formális szülésfelkészítő olyan civilizációs termék, amit elvégezve a kismamák egy része reméli, hogy saját szülése majd nyugodtan, magabiztosan, az önkontroll elvesztése nélkül történik meg vele.

Az „ideális” viselkedés – avagy a „megfelelő” lazítás, a helyes légzés, a lehetőleg csendes jajgatás – begyakorlása és a vajúdás lépéseinek ismerete biztonsággal tölti el az anyát, hogy a szülés ezidáig ismeretlen érzései közé felkészülten érkezik, tudja mikor mit kell tennie. Csupán egy nagy veszély marad, amivel az anya nem számol: a terv felborul. Ezt kontrollvesztésnek, rossz teljesítménynek élik meg, pedig szó sincs ilyesmiről, csupán a szülés ereje írta felül az előzetes elképzeléseket…

A szülésfelkészítéssel szemben megfogalmazódó új elvárások szerint sokkal inkább a minden nőben meglévő, de mára elfeledett ősi tudást – ami belénk íródott a szülés természetéről – kell újra a felébreszteni olyan gyakorlatok segítségével, amik megtanítják a kismamát az adott pillanatban maradni és együttműködni a kialakult helyzettel. Az anyának az önátadást, az érzésekkel való együttmozgást, a test üzeneteinek elfogadását, az ösztönösséget, a rugalmasságot, a megnyílást, a kreatív megoldásokat kell megerősítenie magában, hogy ezeket a váratlan és ismeretlen helyzetben is jól tudja alkalmazni.
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak.